Home > History > Viziune asupra pieţelor emergente în 2020

Viziune asupra pieţelor emergente în 2020

martie 10, 2011

Vor exista întotdeauna factori şi circumstanţe neprevăzute care pot deveni catalizatori pentru schimbări majore în peisajul global, aşa cum am observat din tulburările actuale din Orientul Mijlociu. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla în viitor, dar mai jos găsiţi câteva din viziunile mele cu privire la peisajul pieţelor emergente în următorul deceniu.

O pondere mai mare în economia gobală: Consider că bursele emergente ar putea fi mult mai mari decât sunt în prezent, iar în următorul deceniu capitalizarea lor cumulată  poate depăşi valoarea totală a pieţelor de capital din SUA, Japonia şi Europa. Pieţele emergente au cunoscut o dezvoltare semnificativă începând cu 1986, când CorporaţiaFinanciară Internaţională (IFC), o subsidiară a Băncii Mondiale, a început să ia măsuri în vederea promovării dezvoltării pieţei de capital în ţările mai puţin dezvoltate. De atunci, ţările emergente au făcut progrese, transformându-se din simple economii manufacturiere cu costuri reduse în economii bazate pe creştere şi pe un consum ridicat. Importanţa cererii interne în ţările emergente va avea un rol şi mai important în viitor, deoarece creşterea pieţelor dezvoltate se aşteaptă să fie mult mai mică şi plină de provocări fiscale. În cazul pieţelor emergente, creşterea consumului intern trebuie să fie determinată de, şi, sperăm, susţinută, în două direcţii: creşterea venitului pe cap de locuitor şi, mult mai important, maturizarea populaţiei tinere, active în câmpul muncii, populaţie care ajunge în anii cei mai productivi ai vieţii. Totuşi, dacă guvernele nu ţin pasul cu această clasă a consumatorilor de mijloc noi şi în dezvoltare, spre exemplu prin lipsa angajărilor şi prin cheltuieli guvernamentale neproductive care ar putea duce la inflaţie, aceasta ar putea rezulta în instabilitate politică, sărăcie persistentă şi mărirea decalajului dintre săraci şi bogaţi.

Guvernanţă corporatistă: India s-a confruntat cu o scădere a bursei în noiembrie anul trecut ca urmare a unui numar de scandaluri legate de învinuiri de corupţie. Necesitatea unei mai bune guvernanţe corporatiste este un fenomen global şi nu se referă în mod exclusiv la pieţele emergente – pieţe dezvoltate precum SUA au cunoscut, de asemenea, diverse scandaluri în trecut. Vedem o creştere a conştientizării importanţei guvernanţei corporatiste în ţări precum Rusia, China şi India, dar reforma ia timp, iar schimbările nu pot fi realizate peste noapte.

China: Este interesant să vedem cum China evoluează şi găseste echilibrul între regimul său comunist şi economia capitalistă. În ianuarie anul curent, China a început să permită companiilor proprii să utilizeze moneda renminbi pentru investiţii străine, ceea ce a fost considerat un pas înainte într-o serie de măsuri pe care China le-a stabilit în ultimii câţiva ani pentru a “internaţionaliza” renminbi-ul. În ciuda rezervelor globale generate de statutul Chinei de ţară în plină dezvoltare şi a abordării precaute a politicii monetare, este foarte posibil ca renminbi-ul să devină, până în 2020, o monedă de rezervă globală. În acest caz, imaginea Chinei pe scara economică globală va fi bine ancorată. Renminbi-ul poate înlocui rolul yenului japonez, având în vedere că utilizarea acestuia a fost determinată de fosta dominare economică japoneză.

Oportunităţi mai mari pentru piaţa emergentă: Consider că ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) vor continua să se dezvolte relativ bine la momente diferite. Fiecare dintre aceste ţări are caracteristici unice şi, prin urmare, pieţele lor vor reacţiona diferit în condiţii diferite. Am investit şi vom continua să investim în toate cele patru pieţe. În afara pieţelor BRIC, considerăm că următoarele 11 ţări (Bangladeş, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Coreea de Sud, Turcia şi Vietnam) sunt importante şi vor avea o evoluţie interesantă de privit, fiind un grup variat cu diferite caracteristici, în diferite stadii de dezvoltare. Să luăm, spre exemplu, Bangladeş, o ţară foarte săracă cu multe probleme. Totuşi, beneficiază de o forţă de muncă ieftină, cu importanţă crescândă în sectoarele agricol şi export. Şi mai există foarte multe pieţe în curs de dezvoltare pentru comparaţie, cum ar fi Coreea de Sud, unde vedem oportunităţi în domeniul petrolului, gazului, electronicelor, bancar şi, de asemenea, în construirea şi repararea navelor. Mai mult, monitorizăm şi Africa de Sud, Kazakhstan-ul, Polonia, Ucraina, Argentina, Chile şi Columbia.

Viitorul monedei Euro: Moneda euro, care a intrat în circulaţie în 2002, este, în prezent, a doua monedă de circulaţie internaţională, dar şi a doua cea mai tranzacţionată monedă din lume, după dolarul american. Totuşi, retragerea din zona euro a fost considerată, uneori, o opţiune pentru anumite economii europene în timpul crizei economice recente din regiune. Desigur, există provocări, cum ar fi necesitatea ţărilor membre de a controla cheltuielile guvernului, dar, odată rezolvate acestea, consider că euro va avea foarte mult succes şi va putea juca un rol mult mai important în economia globală în 2020 decât în cea din prezent. Cu ceva timp în urmă, experţii în domeniul monetar ne-au sugerat că ţări precum Letonia şi Estonia ar trebui să adopte moneda euro deoarece dispun de suficiente rezerve în acest sens. Iar la 1 ianuarie 2011, Estonia a adoptat, oficial, moneda euro. Sunt foarte încrezator cu privire la euro şi consider că mai multe ţări ar trebui să aibă în vedere aderarea la UE.

Categories: History