Home > History > Incursiuni în Asia de la Conferinţa Analiştilor din Pieţele Emergente

Incursiuni în Asia de la Conferinţa Analiştilor din Pieţele Emergente

martie 4, 2011

In fata la Casa Rosada, Buenos Aires, Argentina

Luna aceasta au participat la conferinţa semianuală a analiştilor din Buenos Aires, Argentina, patru noi membri ai echipei din Asia. Recent, ne-am extins echipa de analiză care acoperă şi Asia şi am deschis cel de-al 17-lea birou de analiză în Bangkok, Thailanda, în septembrie anul trecut. L-am întrebat pe Allan Lam, unul dintre pionierii care au iniţiat Echipa Pieţelor Emergente împreună cu mine în 1987, care este punctul său de vedere privind schimbările din Asia.

De Allan Lam

Noii analişti din Asia  mi-au reamintit de mine, atunci când am venit la primul birou Franklin Templeton de analiză a pieţelor din Hong Kong. Asia a evoluat extrem de mult in ultimele două decenii. În 1988, Asia (cu exceptia Japoniei) reprezenta doar 2,7% din totalul mondial de capitalizare a pieţei, iar în decembrie 2009 deţinea 21,7%.[1]

Cele mai evidente modificări din Asia au fost rezultatul investiţiilor uriaşe ale guvernelor în infrastructură,  cum ar fi aeroporturi, autostrăzi, linii telefonice şi unitaţi de producere a energiei electrice. Standardele de viaţă mai bună, alături de dereglementarea, privatizarea şi înfiinţarea sau extinderea burselor de valori locale, au condus la dezvoltarea accelerată a pieţelor de capital şi în general a economiilor multor naţiuni din Asia.

În noiembrie, anul trecut, m-am deplasat în SUA pentru a mă întâlni cu potenţiali clienţi şi m-am întors foarte încurajat de atitudinea lor pozitivă privind investiţiile în Asia. Se pare că mulţi clienţi din SUA dispun de informaţii reduse privind economiile şi companiile asiatice şi sunt dornici de a afla mai multe.

Mulţi investitori tind să se concentreze pe China şi pe India, cele două puteri economice asiatice aflate în ascensiune, şi există motive să credem că ambele ţări, care se află în prezent printre primele cinci cele mai mari economii din lume, se vor situa, probabil printre primele trei în 2020. Terenurile şi costul forţei de muncă rămân ieftine în China. În plus, ţara pare a avea un avantaj competitiv în ceea ce priveşte etica muncii, legislaţia muncii relativ flexibilă şi logistica excelenta. Aceştia sunt factorii cheie care au transformat China, în „fabrica lumii”, cum o consideră mulţi. Cu toate acestea, lucrurile evoluează treptat odată cu creşterea puterii consumatorului chinez. Puterea Indiei stă în populaţia ei tânără, aflată în creştere, având un nivel înalt de educaţie si vorbind fluent limba engleză. Acest lucru a permis ţării să devină un lider în consultanţă IT şi în alte sectoare de servicii.

Cu toate acestea, Asia nu include doar China şi India. Avem în vedere, de asemenea, şi ţări ca Thailanda, Indonezia, Pakistan şi Vietnam, cu un PIB-ul relativ scăzut pe cap de locuitor, dar care continuă să crească rapid pe aceste baze reduse. Din păcate, Vietnam a rămas în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital – nu dispune de un sistem complet computerizat de tranzacţionare şi trebuie să se bazeze pe sesiunea de licitaţie de dimineaţă. Prin urmare, lichidităţile rămân o problemă cheie pentru investitori în speranţa de a avea acces direct la piaţă prin intermediul companiilor listate la bursă. Investim în Vietnam încă de la începutul anilor 1990, iar în 2008, am înfiinţat acolo un birou local de analiză.

În ultimii 13 ani, Thailanda a trecut prin unele dintre cele mai grave crize, începând cu criza economică din Asia din 1997, după care a urmat o lovitură puternică adusă turismului cauzată de tsunami, schimbări majore la nivel guvernamental şi perioade de instabilitate politică, precum şi mai multe zile de control monetar impus de guvern. Prin urmare, mulţi investitori au fost suspicioşi privind investiţiile noastre în această ţară, care au crescut treptat în ultimii cinci sau şase ani. Cu toate acestea, atunci când am aplicat abordarea noastră consolidată de investiţii, am făcut nişte afaceri foarte profitabile – fiind vorba despre companii, despre care credeam că sunt bine gestionate cu modele de afaceri solide care ar putea supravieţui declinurilor şi, eventual, vor creşte şi mai puternice, ulterior. Aceste companii şi-au revenit în prezent, dovedindu-şi astfel, rezistenţa.

Notă despre America Latină:

Din moment ce conferinţa grupului nostru se desfăşoară în Buenos Aires, trebuie să spun câteva cuvinte despre legătura sa cu economiile asiatice în creştere. Între Asia şi America Latină, bogată în resurse, s-au derulat tot mai multe schimburi, America Latină fiind în continuare, o sursă cheie de cereri de materii prime. Cred că America Latină, ca şi alte pieţe emergente, va avea o creştere rapidă. Mă simt într-un fel strâns ataşat de Argentina şi de regiunea respectivă, deoarece în trecut am fost un observator apropiat al acesteia. Înainte de a ne deschide biroul în Buenos Aires în 1995, obişnuiam să călătoresc în Argentina, cel puţin o dată pe an, vizitând companiile care sunt acoperite acum pe larg de către colegii mei din America Latină. Cred că optimizarea legislaţiei şi a guvernanţei corporative, precum şi iniţiativele în creştere din sectorul privat şi de stat, pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei actuale din regiune. Chiar dacă diverse regiuni cu pieţe emergente din Asia, America Latină, Europa de Est şi Africa pot părea în concurenţă una cu alta, în multe cazuri, acestea sunt complementare.


[1] Sursa: S&P Emerging Stock Markets Factbook 2010.

Categories: History