Home > History > India: Regatul viselor

India: Regatul viselor

februarie 17, 2011

In regatul viselor

Pe parcursul călătoriilor mele, am vizitat unele ţări care nu încetează să mă uimească de fiecare dată când revin, iar India este, cu siguranţă, una dintre ele. Ţara se află în schimbare şi creşte într-un ritm incredibil. În 2010, economia Indiei a crescut cu 9,7%, iar pentru  anul 2011 Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere a PIB-ului de 8,4%.[1] Cu toate acestea, mulţi nu realizează că acest ritm rapid de creştere nu este nou şi chiar se pare că este constant. În perioada 2005 – 2010, economia Indiei a crescut cu aproximativ 6% – 8% în fiecare an, lucru impresionant pentru o economie atât de mare.[2] Privind în perspectivă, pentru perioada 2011 – 2030, EIU prevede o creştere a PIB-ului cu o medie de 6,5% pe an, ceea ce ar caracteriza India ca ţara cu cea mai rapidă creştere economică dintre ţările mari din lume pentru perioada respectivă.[3]

Unii dintre factorii cheie ai creşterii economice puternice a Indiei includ creşterea nivelului veniturilor pe cap de locuitor, o cererea internă robustă, consumul sporit generat de clasa de mijloc în creştere şi datele demografice favorabile care indică o creştere a populaţiei apte de muncă. Încercăm să captăm o parte din această creştere prin investiţiile noastre în companiile indiene, cu accent pe materii prime şi produse de consum şi servicii.

Ritmul rapid de dezvoltare al Indiei presupune un consum sporit de materii prime, printre cele mai importante fiind cele care produc energie: petrol şi gaze. Satisfacerea cererii de energie, tot mai ridicate, este o provocare pentru India având în vedere că deţine mai puţin de 0,5% din rezervele de petrol şi gaze din întreaga lume şi 15% din populaţia lumii.[4] [5]Până în 2025, India va deveni, probabil, cel de-al patrulea importator de petrol din lume, după Statele Unite, China şi Japonia.[6]În prezent se desfăşoară o căutare intensă de resurse de acest fel – s-au descoperit petrol şi gaze atât pe uscat cât şi în afara acestuia, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru o ţară atât de dependentă de importurile de petrol. Căutările de energie nu se limitează doar la petrol şi gaze, ci se extind şi la cărbune, vânt şi surse de energie solară.

La fiecare vizită în India, sunt uimit de vibraţia pieţei de consum, odată cu deschiderea de noi mall-uri, hoteluri şi blocuri de apartamente şi de avalanşa de publicitate transmisă prin intermediul televiziunilor, panourilor publicitare, sălilor de cinema, precum şi prin orice al mediu publicitar posibil. Un factor cheie al schimbărilor rapide care au loc în India sunt telecomunicaţiile – aproximativ 706,7 milioane din întreaga populaţie de 1,17 miliarde de indieni deţin telefoane mobile.[7] [8]

Un alt indicator al cererii de consum în creştere este divertismentul. Acesta nu este evident doar în cinematografele aglomerate, dar şi în consumul ridicat de televiziune. Explozia culturală stimulată de filmele Bollywood a fost cea mai impresionantă în acest sens. Când am fost în New Delhi, am auzit despre o nouă atracţie turistică, un “must-see” pentru turişti – nu numai pentru străini, ci şi pentru turiştii indieni din alte  oraşe. Am fost conduşi la Gurgaon, unul dintre oraşele satelit ale oraşului New Delhi, la 30 de km sud de capitală. Gurgaon, “Capitala Mall a Indiei”, este unul dintre cele mai bogate oraşe din India, situându-se pe locul trei ca venit pe cap de locuitor, găzduind mai multe companii multinaţionale. Astfel, este o locaţie bună pentru amplasarea fantasticului complex de câteva milioane, Regatul Viselor, care, probabil, este primul complex de divertisment live, având teatre şi alte mijloace de petrecere a timpului liber.

Urcând scările gigante ale palatului, am intrat în marele teatru Nautanki Mahal, de 848 de locuri, unul din cele două teatre din complex, pentru a viziona muzicalul Zangoora – Prinţul Ţigan produs de Bollywod. Zangoora este un amestec clasic dintre Bollywood şi un musical de pe Broadway. În doar 78 zile a avut 100 de reprezentări şi încă este în vogă. Deşi cântecele şi dialogurile erau în hindi, nu ne-a fost greu să ne dăm seama despre ce e vorba şi ne-a plăcut la fel de mult ca şi celorlalţi spectatori.

După spectacol, ne-am îndreptat spre cealaltă clădire, Culture Gully, intrând printr-o poartă înaltă de 20 metri din petale de lotus aurii, strălucitoare, cu mii de oglinzi minuscule. Am intrat pe un bulevard cu aer condiţionat, cu plafonul pictat precum cerul. Ni se părea că mergeam pe străzi sub cerul liber! Artiştii stradali, vânzătorii ambulanţi, magazinele şi restaurantele recreau atmosfera şi sentimentul unei străzi tipice indiene, unde am putut gusta diverse feluri de mâncăruri şi cumpăra obiecte de artizanat. O atmosferă vibrantă şi plină de viaţă, cu o arhitectură reprezentativă şi decoruri din diverse părţi din India, ce se întinde pe o suprafaţă de 90.000 metri pătraţi. Aştept deja cu nerăbdare următoarea excursie în Regatul Viselor şi mai presus de toate, aştept să asist la creşterea economică incredibilă şi la transformarea ţării.


[1] Sursa: International Monetary Fund Survey, India: Rapid Growth with Promising Medium-term Prospects, 5 ianuarie 2011.

[2] Sursa: IMF, WEO, conform datelor din Ooctombrie 2010.

[3] Sursa: EIU, la 4 august 2010.

[4] Sursa: U.S. Energy Information Administration, World Proved Reserves of Oil and Natural Gas, la 3 martie 2009.

[5] Sursa: U.S. Census Bureau, International Data Base (IDB), conform datelor din dDecembrie 2010.

[6] Sursa: U.S. Energy Information Administration, Country Analysis Brief, conform datelor din aDugust 2010.

[7] Sursa: Telecom Regulatory Authority of India, Telecom Subscription Data la 31 Ooctombrie 2010. Comunicatul de presă nr. 66/ 2010, din 24 decembrie 2010.

[8] Sursa: U.S. Census Bureau, International Data Base (IDB), conform datelor din dDecembrie 2010.

Categories: History