Home > History > O ofertă unică în Bucureşti, România

O ofertă unică în Bucureşti, România

februarie 2, 2011 Leave a comment Go to comments
Mark with Greg

Cu Greg la ceremonia de deschidere in ziua in care Fondul a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti

Cu aproximativ patru luni în urmă, am scris despre deschiderea biroului nostru din Bucureşti pentru a gestiona mandatul pentru Fondul Proprietatea (Fondul). Dacă vă amintiţi, Fondul a fost înfiinţat pentru a despăgubi românii ale căror proprietăţi au fost confiscate de către guvernul comunist. De atunci, Grzegorz Konieczny, managerul de fond al Fondului, s-a mutat la Bucureşti şi a condus eforturile echipei pentru a lista Fondul la Bursa de Valori Bucureşti. L-am rugat să ne împărtăşească opinia privind oraşul Bucureşti şi ce înseamnă listarea la bursă pentru  acţionari şi pentru piaţa românească.

De la Greg Konieczny

Am venit prima dată în Bucureşti în anul 1997. În acel moment, infrastructura oraşului nu era  în cea mai bună formă, foarte puţini oameni vorbeau limba engleză, iar pe şosele, majoritatea automobilelor pe care îmi amintesc să le fi văzut erau Dacii, produse pe plan intern, denumite astfel după numele regiunii istorice care constituie o mare parte din România zilelor noastre. Cu toate acestea, am vizitat de multe ori oraşul Bucureşti de atunci şi am observat schimbări considerabile. Infrastructura oraşului s-a îmbunătăţit semnificativ, cu drumuri mai bune şi aeroporturi şi o mare varietate de hoteluri si restaurante pentru vizitatori. Numărul Daciilor este acum depăşit de cel al maşinilor de lux din întreaga lume – de fapt, se pare că există mai multe asemenea maşini în Bucureşti decât în capitalele altor ţări din zonă. Toate aceste schimbări par să arate că românii beneficiază treptat de instaurarea economiei de piaţă în această ţară fost comunistă.

Pentru mine, unul dintre cele mai clare simboluri ale unei economii de piaţă este bursa de valori. Bursa de Valori Bucureşti (Bursa de Valori Bucureşti sau BVB) a fost inaugurată în anul 1882, dar s-a închis când regimul comunist a preluat puterea după cel de-al doilea război mondial. În 1995, Bursa s-a redeschis, având doar şase societăţi şi doar o şedinţă de tranzacţionare pe săptămână. Mai puţin de 10 ani mai târziu, la sfârşitul anului 2004, lucrurile s-au schimbat destul de mult – cu peste 70 de societăţi cotate la bursă şi tranzacţii zilnice, capitalizarea pieţei fiind de 12 miliarde de dolari, aproximativ 17% din PIB-ul din România. Din păcate, acest început impresionant nu a fost urmat de listări suplimentare ale marilor societăţi controlate de stat, iar BVB nu a crescut considerabil după aceea. La sfârşitul anului 2010, capitalizarea pieţei BVB a fost de 13,7 miliarde de dolari (circa 8,5% din PIB-ul estimat pe 2010), nu cu mult mai mare decât nivelurile din 2004.[1]

În plus, la fel ca multe alte pieţe din Europa de Est, BVB a fost afectată de efectele crizei financiare globale la sfârşitul anului 2008. Volumele medii tranzacţionate zilnic la bursă, după vârful de 22,7 milioane de dolari USD în 2007, au scăzut la 6,9 milioane dolari USD în 2010. O mare parte din acest declin s-ar fi datorat activităţii reduse de tranzacţionare a investitorilor străini, din această perioadă, care a coborât de la aproximativ 37% din volumul total tranzacţionat pe BVB în 2007, la aproximativ 25% în 2010. Deşi BVB este dominată de rezidenţi, investitorii străini joacă un rol important ca trend setteri.[2]

Considerăm că listarea unei companii la BVB are multe potenţiale avantaje pentru acţionarii săi, inclusiv transparenţa preţurilor pentru cei care vor sa vândă sau să cumpere acţiuni, potenţialul unei lichidităţi mai bune precum şi posibilitatea atât pentru investitorii de retail cât şi pentru cei instituţionali de a investi şi de a beneficia în acelasi timp de protecţia oferită de un mediu de piaţă reglementat. Investitorii pot beneficia, de asemenea, de pe urma cerinţelor îmbunătăţite de raportare  impuse companiilor listate.

Lichiditatea sporită, creată de listarea acţiunilor Fondului (adăugând mai mult de 50% la totalul free-float-ului BVB) ar putea atrage investitori instituţionali mai mari în România care, astfel, au stat departe de piaţă datorită dimensiunilor sale mai reduse. În calitatea noastră de managerii ai Fondului, am vizitat si am discutat cu conducerile societăţilor din portofoliu pentru a le înţelege afacerile şi potenţialul de creştere. În accepţiunea noastră, scopul nostru principal este de a ajuta companiile din portofoliu să îşi atingă potenţialul maxim şi astfel, să aducă valoare acţionarilor Fondului.

Activitatea de îmbunătăţire a valorii Fondului îmi ocupa majoritatea timpului, de dis-de-dimineaţa până seara târziu, dar în cele din urmă sper să mă bucur şi să apreciez mai mult de oraşul Bucureşti, care, acum pentru mine, reprezintă acasă. Până acum, am făcut jogging prin împrejurimile parcului Herăstrău şi în jurul lacului, care sunt foarte frumoase, deci este un început promiţător. Aştept cu nerăbdare să descopăr mai multe despre această ţară, companiile sale şi oamenii săi.


[1] Sursa: Bursa de Valori Bucureşti

[2] Sursa tuturor datelor: Bursa de Valori Bucureşti

Categories: History
  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>