Home > History > Discutând despre îngrijorările provocate de o lume cu două viteze

Discutând despre îngrijorările provocate de o lume cu două viteze

ianuarie 29, 2011

Am avut, recent o conferinţă telefonică cu investitorii noştri din întreaga lume. În funcţie de locul în care se aflau, unii dintre ei erau preocupaţi de inflaţie, în timp ce alţii de problemele legate de datoriile externe. Iată câteva subiecte care au fost puse în discuţie.

Care sunt factorii care ar putea afecta creşterea economică globală?

Inflaţia: Inflaţia este o problemă pentru ţările din întreaga lume, n u doar pentru pieţele emergente. Totodată, este o chestiune importantă şi acută pentru pieţele emergente deoarece afectează, în special, grupurile cu venituri reduse, care reprezintă o proporţie mai mare din populaţia totală pe pieţele emergente. Unele ţări emergente cresc ratele dobânzilor, ceea ce prezintă o problemă în sine, deoarece astfel atrag astfel un flux crescut de speculatori pe cursul de schimb.. Cursul de schimb al monedelor pieţelor emergente s-a apreciat deja semnificativ, în ultimii doi ani şi cred că multe dintre acestea sunt supra-evaluate  pe baza parităţii preţului de cumpărare. Aceste ţări se confruntă cu o dilemă, având în vedere că intenţionează să exporte, dar monedele lor se apreciază. Astfel, unele ţări au introdus diverse controale ale capitalului pentru a preveni creşterea monedelor naţionale. De exemplu, Brazilia a introdus o taxă pe banii încasaţi pentru instrumentele de venit fix, în timp ce China controlează permanent cursul de schimb al  monedei naţională. Inflaţia este o mare provocare şi cred că va fi, probabil, foarte importantă, în viitor.

Datoria externă: Un alt factor este posibilitatea apariţiei cazurilor de incapacitate de plată pentru unele ţări din Europa şi implicaţiile potenţiale asupra altor ţări din întreaga lume. Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda se confruntă în continuare cu probleme privind gestionarea datoriilor. În timp ce, evident, nu-şi doresc să intre în incapacitate de plată, dacă ne uităm la cifre,  cred că ar putea să le fie destul de greu să evite această situaţie. Se pune acum problema cum ar putea aceste ţări să insufle din nou încredere în pieţele lor şi cum ar putea să-şi restructureze datoria sau să contracteze alte datorii prin care să refinanţeze vechile datorii. Acestea fiind spuse, cred că guvernele din aceste ţări continuă să se concentreze intens asupra unui mod constructiv de abordare a restructurării obligaţiilor privind datoriile şi în colaborarea cu Uniunea Europeană pentru a încerca şi pentru a evita problemele pe scară largă.

Cum vă poziţionaţi portofoliile în contextul incertitudinilor legate de datoriile ţărilor europene?

Acţiunile cresc înaintea realităţii de pe teren si acest lucru este, cu siguranţă, ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est. Cu toate acestea, suntem foarte atenţi la această regiune; găsim oportunităţi în Rusia, dar nu ignorăm alte pieţe precum Polonia, Ungaria, şi Republica Cehă. După cum probabil ştiţi, am demarat,  recent, o mare operaţiune în România. Este încă devreme, dar cred că va veni un moment în care preţurile acţiunilor companiilor din aceste ţări vor fi atractive, în ciuda posibilelor probleme legate de datoriile guvernelor lor. Nu eliminăm complet Europa de Est deoarece credem că ar putea exista o oportunitate de investiţii pe termen lung în această zonă.

Având în vedere inflaţia în creştere, investitorii ar trebui să investească în materii prime  şi în agricultură?

În timp ce alegem acţiunile folosind o abordare a investiţiilor de tip bottom-up, în general, sectorul materiilor prime continuă să fie atractive pentru noi. Preţurile alimentelor au crescut şi probabil vor rămâne ridicate o perioadă. Într-o anumită măsură, vremea nefavorabilă a fost unul dintre motivele creşterii preţurilor, dar dintr-o perspectivă pe termen mai lung, cererea de alimente în creştere, în special în India şi China, arată că va trebui să suportăm aceste preţuri ridicate ale alimentelor dacă productivitatea agricolă nu creşte în mod considerabil. Acesta este unul din motivele pentru care avem în vedere unele investiţii în Ucraina, o ţară renumită pentru agricultura sa şi “pământul său negru” fertil. Operaţiunile în această ţară nu se limitează doar la grâu, porumb şi alte culturi, ci se extind, asemenea, la producţia de lapte şi carne. Între timp, în Brazilia, avem în vedere unele operaţiuni de procesare a alimentelor.

Evaluările pieţelor emergente se apropie de nivelul de bulă speculativă?

În general, potrivit Fondului Monetar Internaţional, se aşteaptă ca pieţele emergente să crească în medie de trei ori mai rapid decât pieţele dezvoltate în 2011. [1] La aceste rate de creştere, cred că oportunităţile ar putea fi remarcabile. În timp ce evaluările nu par a fi la fel de ieftine ca în trecut , totuşi nu se află inca la nivelele înalte intalnite cu ocazia altor perioade de crestere sustinute, cum ar fi înainte de criza din Asia din 1997.

Creşterea preţurilor de capital pe pieţele emergente a fost susţinută de o creştere pe măsură a veniturilor companiilor de pe aceste pieţe. Deşi pot exista cazuri în care preţurile acţiunilor au luat-o înaintea acestora, analiza noastră ne face să credem că, în medie, preţurile sunt în media nivelurilor lor istorice. Aceasta, desigur, nu înseamnă că toate acţiunile de pe  pieţele  emergente vor evolua în mod similar. Anul 2010 a fost un bun exemplu în acest sens. Dacă ne uităm doar la indici, piaţa de capital a Thailandei a oferit un randament de 56%, în timp ce în Brazilia acesta a fost de  7% în anul 2010. [2] Acesta este motivul pentru care consider că abordarea noastra in selectarea acţiunilor este atât de importantă. În momente ca acestea, trebuie să facem  diferenţa între acţiunile scumpe şi cele care nu sunt scumpe; aceasta necesită multă muncă. Suntem capabili să utilizăm resursele echipei noastre cu experienţă în domeniul investiţiilor în întreaga lume, să realizeze analize detaliate şi să aleagă cele mai bune investiţii in acţiuni avand in minte un orizont investiţional de cinci ani.


[1] Sursa: Fondul Monetar Internaţional, World Economic Outlook, octombrie 2010.

[2] Sursa: Morningstar Direct, Indexul Brazilian MSCI şi Indexul Thailandez MSCI, la data de 31 decembrie 2010, în USD.

Categories: History