Home > History > Căutând nestemate ascunse printre companiile cu capitalizare bursieră mică

Căutând nestemate ascunse printre companiile cu capitalizare bursieră mică

ianuarie 29, 2011
Visiting a Chinese Tea Plantation

Vizitand o plantatie de ceai din China

Deoarece pasiunea mea este căutarea celor mai bune companii sub-evaluate, aş dori să vorbesc despre locul în care cred că se găsesc astfel de actiuni sub-evaluate  în momentul de faţă şi anume companiile cu capitalizare bursieră mică (small-cap-urile) de pe pieţele emergente.

Pentru scopurile noastre investiţionale, vom defini companiile cu capitalizare bursieră mică de pe pieţele emergente ca fiind acele companii care au o capitalizare de piaţă în momentul cumpărării de mai puţin de 2 miliarde de dolari SUA.

Cred că multe companii cu capitalizare bursieră mică au potenţialul de a se transforma în companii cu capitalizare mare. Astfel perspectiva de a obţine câştiguri poate fi foarte interesantă.

Companiile cu capitalizare bursieră mică de pe pieţele emergente sunt în general sub-analizate şi nu la fel de cunoscute ca omoloagele lor cu capitalizare mare. Unele au un istoric foarte scurt, cu puţine informaţii de fond şi puţine date accesibile publicului, prezentând, prin urmare, un nivel mai ridicat de risc perceput şi descurajând mulţi investitori. Dar tocmai din aceste motive preţul acţiunilor companiilor cu capitalizare bursieră mică prezintă o probabilitate mai mică de a reflecta adevărata lor valoare, fiind cercetate de mai puţin analişti şi creând astfel oportunităţi atractive de investiţii. Noi încercăm să încercăm să întoarcem aceste “deficienţe” în favoarea noastră, în esenţă încercând să valorificăm provocările. Printr-o analiza corectă şi o evaluare atentă se pot descoperi adevărate comori în cufărul ascuns reprezentat de investiţiile în small-cap-uri.

Descoperirea si analizarea companiile cu capitalizare bursieră mică necesită muncă, inclusiv călătorii, pentru a vedea ce se întâmplă pe teren. Am fost recent în China şi am analizat o companie producătoare de ceai, vizitând plantaţii de ceai din munţii stâncoşi ai provinciei Fujian. A fost foarte frig, dar călătoria a fost foarte fructuoasă deoarece am avut ocazia să observăm şi să înţelegem modul în care ceaiul a fost crescut, recoltat şi prelucrat. Calatorii ca aceasta necesită timp şi efort, dar sunt fundamentale pentru înţelegerea modului de funcţionare a companiilor cu capitalizare bursieră mică.

Când analizăm small-cap-urile, evaluăm managementul companiei. Ne uităm la competenţa şi eficienţa lor. Işi Înţeleg ei afacerea bine şi se concentrează pe obţinerea de venituri mari prin obiective pe termen lung? Am constatat că adesea companiile mici prezintă o dezvoltare mai puternică şi mai abruptă căci majoritatea sunt orientate spre creştere, extrem de concentrate şi conduse de dorinţa riscului. Managementul dispune de un spirit antreprenorial şi prosperă prin abordarea unor noi iniţiative şi provocări. Mulţi investitori small-cap-urile de pe pieţele emergente  drept investitiile preferate după criza financiară globală. În aceste circumstanţe, companiile cu capitalizare bursieră mică pot fi capabile să depăşească piaţa globală, deoarece acestea au tendinţa de a-ş reveni mai rapid decât companiile cu capitalizare mare atunci când economia se reface.

Dacă vă gândiţi să investiţi în small-cap-urile de pe pieţe emergente, cred că trei lucruri sunt foarte importante: (1) studiaţi atent companiile şi industriile din care fac parte, (2) aveţi răbdare şi (3) adoptaţi o perspectivă pe termen lung cu scopul de a vedea câştigul pe termen lung. Acestea sunt câteva decizii  care ar putea merita să le adăugaţi listei dumneavoastră cu lucruri pe care doriţi să le îndepliniţi anul acesta.

Categories: History