Home > History > Reechilibrarea Lumii

Reechilibrarea Lumii

decembrie 26, 2010 Leave a comment Go to comments

Se pare că suntem martorii unei mari mişcări a capitalului cu sens unic , pe măsură ce banii pleacă dinspre ţările care înregistrează dezinflaţie sau deflaţie către ţările cu inflaţie, probabil perpetuând situaţia atât pentru unele cât si pentru altele . Ţările dezvoltate se confruntă încă cu o creştere lentă , ceea ce impune luarea de măsuri de repornire a economiile  cum sunt cele privind continuarea politicilor monetare laxe, relaxării  cantitative şi planurilor guvernamentale de salvare, toate acestea pe măsură ce deficitele scapă de sub control.

Creşterea rapidă a ofertei monetare care rezultă din aceste politici de expansiune duce la creşterea preţurilor materiilor prime doarece investitorii au aşteptări mai mari în legătură cu inflaţia şi prin urmare investesc în materii prime şi acţiuni. Bineînţeles acest lucru conduce la creşterea preţurile deoarece creşte valoarea materiilor prime. Ca rezultat, autorităţile din economiile emergente care înregistrează  creşteri economic mari, precum Brazilia, China şi India încearcă diferite metode pentru a preveni supra-încălzirea propriilor economii.

De exemplu, acum câteva săptămâni, Rezerva Federală SUA a lansat a doua rundă de relaxări cantitative sau mai recent, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au salvat Irlanda. De asemenea, acum câteva luni Brazilia, o ţară care a mai cunoscut hiperinflaţia în trecut şi este foarte îngrijorată cu privire la  presiunile inflaţioniste, a impus o taxă pe intrările externe de capital. Guvernul indian a înăsprit în principal politica monetară în cea mai mare parte a anului, iar autorităţile chineze de asemenea au întărit selectiv politica pentru a combate inflaţia. Cu preţurile materiilor prime în creştere, cred că inflaţia va fi o provocare continuă pentru un număr de ţări emergente care înregistrează rate de creştere însemnate.

Pentru a “egaliza” aceste tendinţe economice opuse – deflaţia şi inflaţia – cred că ar trebui să asistăm la o restrângere treptată a expansiunii monetară, la o eliminare a cheltuielilor neproductive (reducând activităţile guvernamentale) şi o reducere a împrumuturilor contractate de către naţiunilor care înregistrează deficite. Pentru a combate inflaţia fără a pune în pericol creşterea economică trebuie să asistăm la investiţii realizate în industriile şi serviciile cu productivitate mare. Atunci când productivitatea creşte preţurile scad sau rămân constante. Totuşi, dacă investiţiile sunt făcute în activităţi neproductive sau chiar contraproductive precum cele în cresterea numărului agenţiilor guvernamentale de reglementare sau implementarea de reglementări costisitoare, atunci productivitatea suferă şi conduce la inflaţie.

În viitorul apropiat, băncile centrale din ţările în curs de dezvoltare vor cumpăra probabil dolari pentru a împiedica cursul valutar să crească prea repede. Pentru moment, fluxurile de capital către pieţele de acţiuni emergente sunt contrabalansate de capitalul mobilizat prin vânzările de acţiuni noi şi ofertele secundare.  În cazul în care capitalul continuă să intre şi societăţile care atrag fonduri incep sa folosescă resursele financiare pentru a cumpăra active, preţurile ar putea fi împinse în sus, într-un efect de bulgăre.

Prin urmare, pentru echilibrul pe termen lung, trebuie să asistăm la o reechilbrare a economiei mondiale. În istoria recentă, autorităţile financiare din economiile dezvoltate au încurajat o perioadă de creditare uşoară şi politici monetare laxe, ducând la o creştere a consumului alimentată de datorii. Prin urmare, rata de economisire a gospodăriilor pe pieţele emergente continuă să fie la niveluri înalte, şi este aşteptată  să crească în contiuare. Este nevoie de mai mult “echilibru” în economia mondială, prin urmare ţările care înregistrează rate de economisire înalte  ar trebui să cheltuie mai mult şi să îşi dezvolte propria piaţă domestică similară cu cea a SUA. Am văzut această schimbare având loc treptat în China şi India. Totuşi, pentru a încuraja oamenii să cheltuie este necesar să existe un sistem de pensii, asigurări de sănătate şi şcolarizare gratuită, astfel încât oamenii să nu fie nevoiti să economisească mult pentru a beneficia de astfel de servicii.

Categories: History
  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>