Home > History > Actualităţi din Coreea

Actualităţi din Coreea

decembrie 7, 2010

Coreea de Nord a angajat Coreea de Sud într-un duel de artilerie la graniţă, marţi, 23 noiembrie, dând naştere unei noi runde de tensiuni în Peninsula Coreeană. Indiferent de justificările din spatele ultimei transgresiuni a Coreei de Nord, acest incident este mai grav decât provocările sale anterioare, deoarece a fost primul atac de artilerie pe teritoriul Coreei de Sud de la războiul din 1950 şi deoarece atacul a rănit civili în Coreea de Sud.

Acest incident va agrava tensiunile geo-politice dintre Nord şi Sud şi probabil, se va prelungi. Cu toate acestea, este puţin probabil ca această criză să degenereze deoarece Coreea de Nord nu are capacitatea de a pune în aplicare şi de a menţine un război fără sprijinul principalului său aliat, China. China este, în prezent, principalul furnizor de combustibil pentru Coreea de Nord. Relaţia dintre cele două ţări a fost dificilă deoarece China nu este de acord cu acţiunile provocatoare de până acum ale Coreei de Nord. De asemenea, guvernul sud-coreean încearcă să soluţioneze această situaţie pe cale paşnică. În Coreea de Sud, există unele persoane care simpatizează cu Nordul. Cu toate acestea, recentele evenimente vor slăbi, probabil, aceste opinii pe viitor permiţând astfel guvernului sud-coreean să adopte o poziţie mult mai fermă.

În ceea ce priveşte impactul pe piaţa de capital, incidentele din trecut care au dus la corecţii ale pieţei au fost de scurtă durată. Astfel, credem că nici de data asta nu ar trebui să fie altfel. Cu toate acestea, pe piaţa valutară, Won-ul coreean (KRW) s-a depreciat iar costul asigurarii riscului de default al Coreei de Sud exprimat de contractele CDS a crescut brusc. Korea Composite Stock Price Index (KOSPI) – (Indexul Preţurilor actiunilor tranzacţionate la bursele din Coreea) a scăzut cu peste  2% la deschidere în 24 noiembrie [1] dar şi-a revenit şi a încheiat ziua relativ neschimbat. Până la această dată, în acest an, piaţa a crescut cu 17% în US $. [2] Presupunând că situaţia se îmbunătăţeşte şi că nu va degenera într-o confruntare militară la scară mai mare, piaţa financiară se va putea stabiliza rapid, dacă avem în vederea experienţa din trecut. De exemplu, piaţa coreeană a revenit la scurt timp după testele nucleare efectuate de Coreea de Nord în anii 2006 şi 2009.

Investitorii sunt conştienţi de riscul geopolitic tot mai prezent în Peninsula Coreeană şi acest lucru se reflectă în discount-ul aplicat evaluărilor actiunilor tranzactionate pe piaţa coreeană, în comparaţie cu restul pieţelor emergente. În urma acestei crize, discount-ul de pe piaţa coreeană ar putea fi chiar mai important decât înainte, pe termen scurt, dar ar putea reveni la nivelul normal pe măsură ce situaţia se stabilizează. KOSPI a început să-şi revină chiar la o oră de tranzacţionare, iar KRW început să se aprecieze după scăderile din noaptea atacurilor.

Filosofia noastră de investiţii a fost întotdeauna să ne concentrăm pe oportunităţile şi perspectivele pe termen lung, privind dincolo de distorsiunile pe termen scurt ale pieţei. Rămânem optimişti în ceea ce priveşte perspectivele Coreei de Sud deoarece ţara şi-a continuat creşterea în ciuda aspectelor geopolitice.


[1] Sursa: KOSPI, la 24 noiembrie 2010.

[2] Sursa: KOSPI, la 25 noiembrie 2010.

Categories: History