Home > History > Schimbări la nivel de vârf în America Latină

Schimbări la nivel de vârf în America Latină

noiembrie 23, 2010

Deşi America Latină a parcurs un drum lung în ultimele decenii, consolidându-şi sistemul politic democratic şi atingând o stabilitate economică, pentru a susţine o creştere sănătoasă  se resimte  o nevoie puternică de dezvoltare a infrastructurii şi de realizare a unor alte investiţii. Regiunea posedă un profil specific putând atrage o  baza diversă de investitori. Vedem cum o populatie tânără şi numeroasă accede rapid către noua clasă de mijloc a „consumatorilor”, dar care în acelasi timp este caracterizată de cea mai scăzută rată de penetrare a împrumuturilor. Creşterea acestei clase de mijloc a consumatorilor precum şi creşterea PIB pe cap de locuitor implică o creştere a cheltuielilor interne  ceea ce  reprezintă motorul cresterii economiei. În al doilea rând, regiunea dispune de vaste resurse exploatabile la un cost scăzut.

Oportunităţile generate de această nouă clasă de mijloc de consumatori a dus la o creştere a cererii de produse şi mărfuri, în general, şi a tuturor tipurilor de investiţii în infrastructură. Pe măsură ce cererea globală de produse continuă să crească, baza sa substanţială de resurse naturale contribuie la susţinerea creşterii fundamentale pe termen lung a regiunii. Una dintre principalele probleme este însă  lipsa creşterii productivităţii  pe termen lung.

Brazilia şi Argentina au fost liderii creşterii latino-americane, iar regiunea a fost una dintre pieţele emergente cele mai performante în al treilea trimestru al acestui an[1]. In ultimele săptămâni au avut loc unele schimbări majore pe scena geopolitică latinoamericană. Argentina este în doliu după  moartea  fostului preşedinte Nestor Kirchner care urma să candideze la alegerile din 2011, în timp ce Brazilia sărbătoreşte victoria primei doamne preşedinte, Dilma Rousseff. În alte părţi ale regiunii,  Chile, Columbia şi Peru intenţionează să-şi integreze bursele de valori la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, oferind investitorilor locali mai multe oportunităţi de investiţii.

Având în vedere aceste evoluţii majore, am solicitat unora dintre analiştii noştri cheie de pe aceste pieţe ca în următoarele săptămâni să-şi împărtăşească  punctele de vedere privind regiunea.

Brazilia

Gustavo Stenzel, Managing Director , Brazilia, Templeton Emerging Markets Group

Dilma Rousseff a beneficiat de sprijinul considerabil al actualului preşedinte, Lula da Silva, a cărui popularitate şi statut de preşedinte favorit al Braziliei până în prezent, a adunat multe voturi pentru d-na Rousseff. Reuşita D-nei Rousseff reprezintă o asigurare a cetăţenilor că direcţiile şi politicile  lui Lula vor fi continuate aşa cum aceasta a precizat în discursul de la alegeri, în care şi-a reafirmat angajamentul de a controla inflaţia.

Realul brazilian (BRL) s-a apreciat cu peste 6% faţă de USD din luna iunie a acestui an. [2] Ca parte a procesului nostru de investiţii, căutăm companii care dispun de avantaje competitive puternice. Impactul cursurilor de schimb  asupra acestei competitivităţi este, de asemenea, o parte integrantă a acestui proces. Pe partea de export, favorizăm producătorii cu preţuri scăzute la nivel global. Pe plan intern, este importantă evaluarea competitivităţii afacerilor care se confruntă cu o creştere continuă a importurilor.

Pe termen scurt, este esenţială analiza cheltuielilor guvernamentale în ceea ce priveşte dimensiunile, calitatea, efectul asupra inflaţiei şi implicaţiile pentru ratele ridicate ale dobânzilor şi impozitelor. Pe termen lung, credem că Brazilia ar trebui să se concentreze pe creşterea productivităţii, în special în lumina unei monede atât de puternice. Ar trebui implementate reforme structurale în domenii precum educaţia, fiscalitatea, pensiile, sistemul politic, privatizările şi eforturile de a atrage investiţii în infrastructură. În plus, vom avea nevoie, de asemenea, de reforme micro-economice pentru a facilita afacerile locale şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor.

În Brazilia, suntem foarte încântaţi de afacerile  a căror motor de creştere este cererea internă  care vor beneficia astfel de creşterea puterii de cumpărare şi de expansiunea creditelor. Considerăm deosebit de interesant sectorul bancar şi cel alimentar şi al băuturilor, deoarece noile produse cu valoare adăugată ridicată pot fi vândute noii clase de mijloc. Regiunea beneficiază de  creşterea înregistrată de pieţele emergente, inclusiv de procesul de urbanizare şi industrializare,  fiind un producător cu costuri mici a mai multor materii prime, cum ar fi fierul sau cuprul.

Într-adevăr, trăim  vremuri foarte interesante pentru America Latină şi în următoarele bloguri, Mark şi colegul meu  vor împărtăşi cu dumneavoastră punctele lor de vedere asupra  pieţelor cheie din această regiune.


[1] Sursa: Factset, pe baza indicilor MSCI, la 30 septembrie 2010.

[2] Sursa: Factset, pe baza indicilor MSCI, la 3 noiembrie 2010.

Categories: History