Home > History > Reflecţii: Aventurându-ne spre o Nouă Frontieră

Reflecţii: Aventurându-ne spre o Nouă Frontieră

noiembrie 2, 2010 Leave a comment Go to comments

A trecut aproximativ un an de când am început acest blog. Investiţiile pe pieţe emergente sunt pasiunea mea. Am scris mai multe cărţi şi am avut diverse contribuţii la reviste şi ziare legate de acest subiect, atât în prezent cât şi în trecut. Acestea s-au născut în principal din dorinţa mea de a le prezenta investitorilor tărâmul interesant şi plin de satisfacţii reprezentat de pieţele emergente.

Blogging-ul mi-a oferit o nouă modalitate de a-mi împărtăşi gândurile şi perspectivele legate de pieţele emergente, mai regulat şi pentru un public potenţial nou. În timp ce „media sociala”, sub toate formele sale, este una dintre cele mai populare arene de pe web în zilele noastre, cu o creştere foarte rapidă, ea este totuşi consideră de mulţi o „piaţă de frontieră”, mai ales în lumea afacerilor. Ca investitor pe o piaţă de frontieră, am fost foarte fericit să încerc această experienţă, pe care am găsit-o plină de satisfacţii, mai ales datorită comentariilor cititorilor!

Revenind la conceptul de pieţe de frontieră – indiferent dacă este vorba de investiţii sau de intrarea într-un nou domeniu, în opinia mea, cu cât cineva apreciază mai bine riscurile inerente unei afaceri, cu atât mai multe beneficii ar putea să obţină din aceasta şi cu atât mai uşor i-ar fi să evite pericolele.

De-a lungul anilor, investitorii au devenit mai deschişi să investească pe pieţe emergente precum Brazilia, China şi India. Cu toate acestea, există în continuare unele percepţii greşite despre investiţiile pe pieţele de frontieră.

În general, pieţele de frontieră sunt definite ca „viitoarele” pieţe emergente. Economiile sunt mai orientate spre piaţa internă, cu un număr limitat de companii listate public, prin urmare investiţiile de pe pieţele de frontieră tind să se limiteze în principal la investitiile in companii inchise (private equity). O preocupare frecvent citată de investitori este legată de calitatea managementului companiei. Investiţiile pe pieţe de frontieră necesită adesea timp suplimentar şi eforturi susţinute pentru a evalua calitatea echipei manageriale, inclusiv realizarea de vizite mai frecvente pe teren pentru a evalua în mod eficient afacerea. Acestea fiind spuse, în ţări precum Nigeria, Kenya sau Vietnam am constatat că din ce în ce mai multe companii sunt conduse de o echipă managerială educată în Occident la instituţii academice precum Harvard sau London School of Economics.

Când privesc retrospectiv la unele dintre pieţele pe care am investit, sunt uimit de progresul înregistrat de acestea. Când am mers pentru prima dată la Istanbul, în Turcia pentru a vizita bursa de valori, aceasta era amplasată într-o clădire foarte veche, în vechiul centru al oraşului. Tranzacţiile se organizau într-o sală de reuniune timp de câteva ore pe zi, timp în care preşedintele bursei striga numele fiecărei societăţi în ordine, iar publicul format din brokeri îşi prezenta ofertele de vânzare sau cumpărare. Evident, cifra de afaceri era foarte mică, iar atmosfera era lipsită de vlagă, cu doar cateva  actiuni tranzacţionate. Astăzi, Bursa de Valori a Turciei este găzduită într-o clădire mare şi modernă unde tranzacţiile computerizate se ridică în medie la 1,1 miliarde USD pe zi prin cele 330 de actiuni tranzacţionate cu o capitalizare totală de piaţă de 276 miliarde USD. [1]

O altă regiune de frontieră foarte interesantă este Africa. Cu abundenţa sa de resurse naturale precum petrol, aur, argint, cupru şi oţel şi marea sa bază de larg consum neexploatată, aceasta este o regiune interesantă. Ştirile negative despre regiune în general au alungat investitorii, făcând din aceasta o regiune analizata prea putin de catre investitori, ceea ce ne oferă ocazia de a căuta nestemate ascunse.

Unii investitori sunt îngrijoraţi din cauza faptului că pieţele de frontieră sunt dominate de companii financiare, de telecomunicaţii, energetice şi industriale, cărora le lipseşte diversitatea, iar aceste sectoare tind să fie mai strâns corelate cu economia globală.

Disponibilitatea iniţială a resurselor naturale şi a energiei atrage în primul rând investitorii străini. Pe măsură ce o ţară se dezvoltă, construirea infrastructurii sale interne este un progres firesc, iar servicii de bază precum domeniul bancar, telecomunicaţiile şi transportul sunt necesare pentru a sprijini economia şi populaţia. Băncile de pe pieţe de frontieră precum Nigeria, Iordania, Qatar şi Vietnam beneficiază de o sănătate relativ bună, cu un raport scăzut împrumuturi-depozite, deoarece acestea nu sunt la fel de sofisticate ca băncile occidentale dezvoltate. Fie că este vorba de bănci sau de companii din domeniul telecomunicaţiilor, acestea caută să penetreze o populaţie sub-deservită, căci aici se ascund potenţialul de dezvoltare şi oportunităţile.

Într-o introducere pe care regretatul Sir John Templeton a scris-o pentru una din cărţile mele în 1996, acesta a notat: „Oamenii nu se gândesc la probleme în contextul istoriei. Ei cred că grijile de astăzi vor fi mereu acolo şi condiţiile existente nu se pot schimba. Încurajez oamenii să încerce să prevadă viitorul, luând în considerare schimbările dramatice la care am fost deja martori. Investiţiile pe pieţe emergente ca sport de frontieră au făcut loc investiţiilor internaţionale, căutării de oportunitati foarte profitabile”. Chiar dacă încă privesc „media sociala” ca pe o „piaţă de frontieră” în arena corporatistă, îmi pot imagina cu siguranţă viitorul său care se schimbă rapid şi aştept cu nerăbdare să continui această experienţă de împărtăşire a aventurilor mele actuale pe pieţele emergente şi dincolo de acestea.


[1] Sursa datelor de piaţă: Federaţia Internaţională a Burselor de Valori, sfârşitul lunii august 2010

Categories: History
  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>