Home > History > Răspunsurile la întrebările cititorilor Partea V

Răspunsurile la întrebările cititorilor Partea V

octombrie 23, 2010 Leave a comment Go to comments

Regăsiţi mai jos răspunsurile mele la întrebările primite recent de la cititori:

1) În multe cazuri preţul acţiunilor in IPO-uri (Oferte Publice Iniţiale) are tendinţa de a înregistra iniţial o mică creştere ca apoi  să scadă treptat  o anumită  perioadă. Vânzărea de acțiuni pare să fie motorul logicii IPO-urilor, credeţi că aceste companii au planuri de gestionare a creşterii si a resurselor financiare suplimentar atrase, astfel încât să evite diminuarea preţului la care sunt tranzacţionate pe piaţă?

- Russ, Canada

IPO-urile (Ofertele Publice Iniţiale) şi ofertele secundare de acţiuni pe piețele emergente s-au accelerat ca urmare a creşterii preţului acţiunilor de pe pieţele emergente. În 2009, valoarea totală a IPO-urilor si ofertelor secundare a atins aproximativ  240 de miliarde de dolari.[1] În acest an, se aşteaptă ca această sumă să se dubleze. În astfel de cazuri, atragerea de capital suplimentar de pe piaţă are adeseori un caracter oportunist. Aceste companii pot considera că atunci când prețul acţiunilor este in creştere, este o idee bună să strângă fonduri , desi  este posibil să nu aibă un motiv specific, altul decât  „rambursarea împrumuturilor contractate”  sau „consolidarea bilanțul”. În anumite cazuri, capitalul suplimentar nu este necesar și are tendința de a dilua câștigurile. Din acest motiv  prețul acţiunilor se diminuează de multe ori după un IPO sau o ofertă secundară.

2) Pe piețelor emergente, ați observat o profitabilitate mai ridicată  a investițiilor realizate   în companii nelistate în pofida naturii lor ilichide?  Se pare că numeroase  oportunități pe piețele emergente sunt în companii necotate. Investirea într-o companie inchisă în fază de creștere – dacă este bine gestionată – oferă venituri egale, dacă nu mai ridicate?

- Richard, Africa de Sud

Există numeroase oportunități de a investi în entități necotate și am făcut acest lucru prin diferite strategii, având succes. În timp ce avantajul potențial poate fi considerabil, în astfel de investiții investitorii trebuie să fie angajați timp de cel puțin cinci ani, timp în care nu își pot retrage banii. Aceasta este marea diferenţă  în comparaţie cu investiţiile in acţiuni cotate când investitorii pot cumpăra şi vinde in orice moment. Tipul de strategie de investiții care trebuie urmărit depinde de situaţia financiară individuală și de apetitul pentru risc al fiecăruia.

3) Cum va arăta China la nivel economic și politic în următorii 20 de ani? Credeți că China va avea aceeași evoluție ca Japonia acum mai mult de 25 de ani când presa era preocupată de „Japan Inc.” sau credeți că China va avea o evoluție diferită?

- Edward, SUA

În următorii 20 de ani, China ar trebui să fie o țară semnificativ diferită cu un nivel de trai mult mai ridicat decât cel actual. Lumea este optimistă privind creșterea rapidă a țării și privind modul în care „China Inc.” începe să domine în multe domenii economice. În această privință, China nu va fi diferită de Japonia. Cu toate acestea, diferența este că China are o piață internă de consum foarte mare și în comparaţie cu Japonia nu depinde atât de mult de exporturi.  De asemenea, influența Chinei asupra restului Asiei va fi probabil mai mare decât a Japoniei datorită numărului mare de  expatriaţi chinezi  și a numărului tot mai mare de investiții pe care le efectuează China în regiune.

4) Puteți oferi câteva comentarii privind Thailanda și Indonezia? Preţul acţiunilor de pe aceste pieţe sunt prea ridicate pentru a investi?

- Lynn, Taiwan

Ambele ţări s-au descurcat foarte bine în ultimele 12 luni. În pofida randamentelor în creştere înregistrate pe piaţă, la nivel de companii găsim încă oportunități profitabile în ambele ţări. De asemenea, am menționat recent că resursele naturale și populația considerabilă a Indoneziei o plasează într-o poziție favorabilă pentru atragerea investiţiilor și pentru construirea unei economii puternice.

În Thailanda, încă există oportunităţi de  investiţii bune în pofida recentelor creșteri puternice  a acțiunilor. Întrucât investesc în această țară de peste 20 de ani, am motive să cred că Thailanda își poate soluționa problemele politice actuale și poate continua să reprezinte o destinație atrăgătoare pentru investiții.

5) Care este opinia dvs. privind piaţa din Sri Lanka şi, în mod specific, sectorul bancar?

- Moshe, Israel

Sri Lanka se află în prezent într-un proces de redresare în urma războiului îndelungat împotriva Tigrilor Tamili și se îndreaptă în direcția unui mediu politic mai stabil. Indicele bursei din Colombo (CSE) aproape s-a dublat în acest an.[2] Se așteaptă ca avansul economic să fie puternic, estimându-se o creştere a PIB-ul de 5.5% în 2010 și de 6.5% în 2011.[3] Fluxurile puternice de capital, rezervele valutare în creștere, inflația scăzută și potențialul ridicat pentru turism ar trebui să sprijine în continuare economia. Cu toate acestea, guvernul trebuie să se axeze pe reducerea deficitului bugetar și a nivelurilor datoriei. Consider că în sectorul bancar există oportunităţi care merită examinate. Băncile nu au ajuns încă la întreaga populaţie şi o serie de produse bancare precum cărţile de credit ar putea fi extinse.


[1] Sursă: Dealogic, începând cu aprilie 2010.

[2] Sursă: Morningstar Direct, Indicele bursei din Colombo, veniturile YTD începând cu septembrie 24, 2010, în moneda de bază.

[3] FMI, WEO, începând cu aprilie 2010.

Categories: History
  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>