Home > Guest Bloggers, Perspective > Rusia: Opinii de la Conferinţa Templeton a Analiştilor de pe Piețele Emergente

Rusia: Opinii de la Conferinţa Templeton a Analiştilor de pe Piețele Emergente

Luna trecută am organizat în România conferinţa semi-anuală a analiştilor, şi datorită vecinătăţii cu Rusia, gigantul din Estul Europei, aceasta a constituit în mod natural  un  subiect de discuţie. Aici, Gennady Zhilyaev, analistul nostru de investiţii din Rusia, ne împărtăşeşte câteva din opiniile sale asupra acestei ţări.

De Gennady Zhilyaev, Director Adjunct, Templeton Emerging Markets Group

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale și al doilea mare exportator de petrol [1]. Este de asemenea al treilea mare exportator de oțel și aluminiu primar.[2] Cu toate acestea, Rusia a fost una din țările cel mai puternic lovite în timpul recentei crize economice globale, în mare parte din cauza dependenței sale de prețurile materiilor prime. Prețul petrolului s-a prăbușit și agențiile de rating au scăzut rating-urile de credit ale  mai multe bănci rusești, în timp ce PIB-ul țării s-a contractat cu 7.9% în 2009 iar cursul acţiunilor a scăzut semnificativ faţă de nivelele maxime atinse.[3]. Guvernul a fost nevoit să recapitalizeze sistemul bancar și să salveze mai multe companii mari de stat, punând astfel şi mai multă presiune asupra propriilor finanțe.

Multe companii sunt încă în perioada de refacere. O serie de rapoarte  indicau faptul că numărul companiilor rusești intrate în faliment a crescut cu 15% în 2009, dar cred că acest lucru este în concordanţă cu recentul declin suferit de  economie, urmând astfel o tendință globală[4]. În timpul anilor de creștere economică am asistat la apariţia unui număr foarte mare de companii tinere, care au luat fiinţă si s-au dezvoltat într-un mediu foarte favorabil. Totuși, modelele de afaceri ale unor companii nu au reuşot sa treacă testul crizei.

Cu toate acestea, cred că ce a fost mai rău a trecut. Am observat deja, recent, o recuperare puternică  a PIB-ului Rusiei concomitent cu stabilizarea prețurilor materiilor prime. Livrările  de petrol rusesc au crescut în 2009, ceea ce i-a luat prin suprindere pe majoritatea analiștilor. Fondul Monetar Internaţional este chiar mai optimist în ceea ce priveşte creşterea economică a Rusiei,  așteptându-se ca economia acesteia să crească cu 4.3% în 2010, datorită prețurilor crescânde ale petrolului și unei perspective fiscale îmbunătățite[5].

Potenţialul de creștere al Rusiei este mare. O prioritate a guvernului este dezvoltarea în domeniul tehnologiilor de vârf.  Guvernul Rusiei a alocat 170 miliarde de ruble (5.5 miliarde dolari americani) pentru punerea bazelor proiectului Skolkovo, un centru high-tech situat în afara Moscovei, care ţinteşte să reprezinte  replica Rusiei la Silicon Valley. Mai multe companii din sectorul tehnologiilor din Statele Unite  Uniunea Europeană şi  Asia vor participa la proiectul Skolkovo,  una dintre multinaționalele  americane investind peste  1 miliard de dolari.. Acest proiect se bucură de sprijinul guvernamental, ceea ce poate crea o platformă puternică, poate duce sectorul tehnologic la un alt nivel, și poate atrage investiții noi , atât instituționale cât și private într-un sector extrem de promiţător.

Am observat de asemenea cum guvernul a avut o serie de  inițiative de atragere a investitorilor, cum ar fi eliminarea impozitării câștigurile de capital pentru investițiile directe pe termen lung. Totuși, un confort semnficativ pentru investitorii străini nu poate fi atins decât reducând implicarea statului în afaceri. Corupția este încă dominantă și credem că guvernul trebuie să creeze reguli clare care să protejeze afacerile private. Susținem puternic actuala inițiativă a președintelui rus Dimitry Medvedev de a combate corupția la toate nivelurile.

În timp ce Rusia îşi diversifică economia dezvoltându-şi industria prelucrătoare şi  serviciile, trebuie să fim conştienţi  că industrializarea globală crescândă impune creșterea dramatică a nevoii de resurse naturale. Pentru o țară atât de bogată în resurse şi care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol și gaze naturale reducerea dependenţei reprezintă o adevărată provocare. Pentru ca întreprinderile care opereză în sectorul petrolier și al gazelor naturale  să poată traversa cu succes turbulenţele economice și depăşi  competiţia, acestea trebuie să beneficieze de o bază de explorare puternică, de operațiuni realizate în mod profesionist și costuri de producție mici. De exemplu, o astfel de companie este unul din cei mai mari producători mondiali şi cu costurile cele mai reduse  de nichel și paladiu, precum și un producător de succes de platină și cupru. Compania produce de asemenea și diverse produse secundare cum ar fi cobaltul, rodiul, argintul, aurul și multe altele. Rezervele existente ale companiei acoperă nevoile sale de producţie pentru o perioadă de peste 50 de ani iar compania se bucură de o cerere mare pentru produsele sale. Astfel de companii beneficiind de  un model de afaceri excepțional pot reprezenta un argument extrem de puternic in favoarea investiţiilor în Rusia.


[1] U.S. Energy Information Administration, Raport de analiză de țară, Mai 2008.
[2] U.S. Departmentul de Stat, Note de fond, Rusia, Iunie 2010.
[3] IMF, World Economic Outlook Update, Iulie 2010.
Exemplu de scădere a prețului acţiunilor: la data de 30 iunie 2009 Indicele MSCI Russia era mai jos  cu 61.09% faţă de aceaşi perioadă a anului precedent
[4] RT, 10 Iunie 2010. http://rt.com/Business/2010-06-10/bankruptcy-economic-recovery-company.html
[5] IMF, World Economic Outlook Update, Iulie 2010.

  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>