Home > Perspective > Frenezia IPO-urilor pe pieţele emergente

Frenezia IPO-urilor pe pieţele emergente

Privatizarea întreprinderilor de stat a jucat rolul de catalizator cheie în deblocarea potenţialului economiilor emergente. Personal, cred că listarea la bursă sau permiterea forţelor economiei de piaţă să lucreze sunt factori care pot asigura o eficienţă sporită în alocarea resurselor.

În ultimii ani, am asistat la o creştere a numărului ofertelor publice iniţiale (IPO-uri) pe pieţele emergente  (EM) pe măsură ce companiile încep să recunoască avantajele listării pentru a acumula capital în vederea extinderii şi creşterii. La sfârşitul lui 2009, IPO-urile de pe pieţele emergente au reprezentat aproximativ 70% din totalul IPO-urilor desfăşurate la nivel global, comparativ cu aproximativ 20% în 2000[1]. Pe parcursul anului 2009, valoarea tranzacţiilor efectuate în cadrul IPO-urilor pe pieţele în dezvoltare a crescut constant. Fondurile totale colectate au fost de aproximativ 87 miliarde USD. [2]

Fluxul de IPO-uri pe pieţele în dezvoltare a fost alimentat în mare parte de excesul de lichidităţi de pe pieţele globale. S-a înregistrat o creştere dramatică a ofertei monetare în S.U.A., China şi alte ţări. Ca şi consecinţă a ratelor mici ale dobânzilor şi a unor perspective de creştere mai puţin atractive în ţările dezvoltate, investitorii se orientează către ţările în curs de dezvoltare pentru a obţine randamente mai mari.

Deşi numărul mare de IPO-uri de pe piaţă reflectă puterea pieţelor în curs de dezvoltare, această resursă uriaşă poate de asemenea pune presiune asupra pieţelor, din moment ce banii pot fi deviaţi către emitenţi noi, departe de acţiunile existente pe piaţă.

În general, expunerea fondurilor de pensii instituţionale faţă de activele de pe pieţele emergente se situează la o medie de 3% – 8% din portofoliile lor.[3] Privind doar din perspectiva capitalizării pieţei, cred că acestea se află mult sub expunerea necesară, deoarece capitalizarea pieţelor emergente  reprezintă mai mult de 30% din capitalizarea pieţelor mondiale [4]. Anticipăm o deplasare a alocărilor instituţionale către această clasă de active. În consecinţă, credem că investitorii instituţionali pot susține în continuare cererea de acţiuni de pe pieţele emergente.

Totuşi, avertizez investitorii care aleargă după IPO-uri şi câştiguri pe termen scurt. Nu toate listările sunt egale. În general există o întreagă campanie de promovare a noilor listări. De aceea e important să faceţi toate demersurile necesare şi să evaluaţi acţiunile bazându-vă pe valoarea fundamentală a acestora şi privind dintr-o perspectivă investiţională pe termen lung.

Am învăţat o lecţie importantă la începutul carierei mele, înainte să intru în industria de administrare fonduri, când am făcut şi eu câteva investiţii personale. Înainte de a lucra pentru Templeton, am cumpărat Mosbert Holdings, listată în Hong Kong în anii 1970, fără a efectua o analiză prealabilă  pe baza sfatului unui prieten. S-a dovedit a fi unul din cele mai grave cazuri de fraudă din Hong Kong şi am pierdut investiţia.

Astfel, când vine vorba de IPO-uri, cheia stă în analiză. Faceţi-vă temele referitoare la IPO în ceea ce priveşte valoarea fundamentală a acestuia şi înainte de a lua orice decizie de investiţie. Unele IPO-uri emit acţiuni la preţuri atractive şi în acest fel se pot cumpăra companii bune. Şi mai există cazuri când acestea însă se pot tranzacţiona la preţuri excesive. Privind partea bună a lucrurilor, IPO-urile pot oferi de asemenea oportunităţi de investiţii noi şi atractive şi pot lărgi universul investiţiilor potenţiale. Şi ca urmare şi lichiditatea pieţei se îmbunătăţeşte.

Este întotdeauna important să priviţi pe termen lung când luaţi o decizie de investiţii şi să nu vă lăsaţi furat de campaniile de marketing ale IPO-urilor, campanii care adeseori însoţesc aceste emiteri de acţiuni. IPO-urile tind să apară pe piaţă când emitenţii acelor acţiuni cred că preţul pe care îl pot încasa este mare. Cumpărătorule, fii prudent !

[1] Sursă: Dealogic, din Aprilie 2010.

[2] Sursă: Dealogic, din Aprilie 2010.

[3] Sursă: Pensions & Investments, din Ian 6, 2010.

[4] Sursă: WEF, din Martie 2010.

Categories: Perspective
  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>