Home > Guest Bloggers, History, Perspective > Răspunsuri la întrebările cititorilor Partea a IV-a

Răspunsuri la întrebările cititorilor Partea a IV-a

Iată care sunt răspunsurile mele la ultimele întrebări ale cititorilor.

Puteţi comenta situaţia Braziliei? Unde credeţi că se va afla Brazilia peste 10 ani?

-          James, Statele Unite ale Americii

Brazilia este un producător şi exportator cheie de materii prime. Motoarele cheie ale dezvoltării sale economice sunt reprezentate de preţurile ridicate la materiile prime asociate unei cereri interne solide de bunuri şi servicii. Astfel, este probabil să beneficieze de cererea globală ridicată de energie, metale şi alte materii prime, inclusiv din China.

De asemenea, Brazilia este o ţară cu o bază largă de consumatori, aflată în creştere. Economia Braziliei este diversificată şi foarte mult orientată spre piaţa internă, exporturile reprezentând mai puţin de un sfert din PIB. Această forţă a pieţei interne este unul dintre motivele refacerii relativ rapide a economiei braziliene comparativ cu majoritatea celorlalte economii expuse global. Piaţa sa largă de consum creează oportunităţi pentru o gamă largă de firme, inclusiv furnizori de servicii financiare, firme de asistenţă medicală, companii cosmetice şi producători de băuturi. În plus, Brazilia va găzdui Cupa Mondială FIFA în 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, astfel se aşteaptă să investească semnificativ în infrastructură, lucru care ar trebui să ajute la stimularea dezvoltării economice în următorii ani şi să îmbunătăţească fundamentul unei dezvoltări durabile şi puternice pe termen lung.

Ne aşteptăm ca Brazilia să îşi continue dezvoltarea prin investiţii din ce în ce mai mari pentru îmbunătăţirea infrastructurii, sprijinită de campania sa majoră pentru extracţia petrolului şi de celelalte motive, menţionate anterior. În baza acestor stimulenţi puternici, capitalul ar trebui să fie în continuare atras în ţară iar Brazilia ar trebui să rămână într-o situaţie financiară solidă.

Investiţi în India în acest moment? Care este nivelul aşteptat al corecţiilor?  Dată fiind perspectiva pe o perioadă de 2 ani, pot investi la aceste niveluri?

-          Steven, India

Nu putem dezvălui ce anume cumpărăm şi vindem în mod activ, nici nu încercăm să facem previziuni specifice asupra nivelurilor pieţei sau ale acţiunilor individuale.

Totuşi, India oferă o oportunitate interesantă pentru investiţii date fiind ratele de creştere puternice, crearea multor afaceri noi şi calitatea antreprenorilor. În plus, piaţa uriaşă de consum din India reprezintă un alt factor important care ar trebui să sprijine refacerea viitoare a economiei.

Pe termen lung, rata de dezvoltare în India poate oferi o bună platformă pentru companiile indiene să obţină rezultate solide. India are una dintre cele mai mari populaţii din lume reprezentând astfel o piaţă de consum uriaşă. Mai mult, dat fiind că jumătate din populaţia Indiei are sub 25 de ani, aceasta ar trebui să poată sprijini sectorul îmbătrânit al populaţiei. Aceasta înseamnă că India va continua să aibă o forţă de muncă solidă şi o bază largă de consumatori.

În plus faţă de creşterea consumului, India beneficiază de o forţă de muncă calificată şi talent managerial excelent, ceea ce îi conferă avantaj în sectorul serviciilor. Dezvoltarea infrastructurii este o altă arie care ar putea contribui la refacerea economiei. Datele fundamentale relativ puternice ale Indiei şi acumularea de rezerve în valută plasează ţara într-o poziţie mult mai puternică în faţa şocurilor externe.

1) Care sunt factorii necesari pentru a deveni un foarte bun manager de investiţii într-o perioadă atât de volatilă pe pieţele de capital?2)   Ce trebuie să fac pentru a mă specializa în investiţi pe pieţele emergente?

- Stewart, Coreea

1) Disciplină, modestie, plăcerea de a studia şi dorinţa de a munci din greu sunt câţiva factori esenţiali, despre care am vorbit într-un post anterior privind calităţile personale ale unui investitor bun.

Disciplina este necesară pentru ca o persoană să aibă o abordare pe termen lung şi să aibă răbdare. Trebuie să rămâi pe poziţie atunci când toţi cei din jurul tău îşi pierd controlul. Apoi trebuie să fii modest şi pregătit să îşi recunoşti greşelile, ceea ce cred că este o dovadă a capacităţii de a te schimba. În plus faţă de aceste atribute  menţionate anterior, căutăm persoane care lucrează bine în echipă, dat fiind că abordarea în echipă este parte integrală din cultura de investiţii a Templeton.

2)       Investiţiile pe pieţele emergente pot fi percepute ca un amestec de artă, ştiinţă şi abilitate. Arta este necesară pentru creativitate. Ştiinţa este necesară pentru examinarea faptelor şi interpretarea lor obiectivă. Abilităţile sunt necesare pentru intuirea momentului potrivit pentru a cumpăra şi a vinde.

  1. No comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>